Umenie koncoviek
March 1, 2015 – 11:54 | Reagovalo 2 ľudí | Prečítaní: 2038

Veľmajster Tomáš Petrík Vás srdečne pozýva na aprílové šachové sústredenie, v ktorom odhalí tajomstvá koncoviek. V tejto záverečnej fáze partie sa častokrát rozhoduje o konečnom výsledku a rozhoduje každé tempo.
Program sústredenia:
9.4.2015 – Zásady a princípy …

Celý článok »
Kuriozity

HrajSach.sk denník

Škola šachu

Veľmajster vysvetľuje

Šachové správy

Domov » Šachové správy, Z domova, Zo sveta

Svetová šachová olymiáda: Maďari nad sily Slovákov

Kamil Mihálik | September 5, 2012 – 15:51Reagovalo 4 ľudí | 499 prečítaní
Svetová šachová olymiáda: Maďari nad sily Slovákov

Výkonnosť Slovákov má klesajúcu tendenciu aj vplyvom zvyšujúcej sa kvality súperov.  Súpermi Slovákov bol super z kategórie najťažších a to Maďarsko. Maďari ako štvrtý nasadený tím mali pred šampionátom medailové ciele, ktoré sa im do týchto chvíľ  darí napĺňať a idú turnajom bez prehry.  Netreba pripomínať, aký tento zápas mal náboj. Rivalita medzi slovenskými a maďarskými hráčmi je zrejmá už od nepamäti. Bohužiaľ naši hráči nedokázali vzdorovať náporu Maďarov a podľahli 1-3.

4.kolo

Za prvú šachovnicu zasadol GM Peter Léko s GM Ľubomírov  Ftáčnikom. Náš šachista si vybral solídne zahájenie tzv.Reti systém, ktorým sa maďarský šachista elitného klubu 2700+ nedokázal presadiť. Po zjednodušovaní partia prešla do vežovej koncovky, v ktorej žiadna zo strán si nedokázala vypracovať prevahu.

Na druhej šachovnici sa rozpútala bitka medzi GM Zoltánom Almasim a GM Tomášom Petríkom. Slovenský veľmajster dokázal vzdorovať veľmi dlho svojmu silnejšiemu súperovi. Žiaľ kvalita sa začala ukazovať až vo vežovej koncovke, ktorú náš šachista pokazil.

 

GM Peter Michalík si zahral na tretej šachovnici s hráčkou nežného pohlavia GM Judit Polgár. Náš šachista v zahájení nimčovičovej indickej obrane nebol najgalantnejší a maďarskú hráčku poriadne prevetral. GM Judit Polgar našla napokon pohodlnú cestu prechodom do rovnovážnej koncovky.

Najťažšiu úlohu mal v zápase vzdorovať IM Milan Pacher, ktorý sa predstavil v pozícii absolútneho outsidera a aj takto to vyzeralo. Proti skúsenom veľmajstrovi Ferencovi Berkesovi sa ocitol už v zahájení pod veľkým tlakom a po prehľadnutí obete strelca mal šance na záchranu už minimálne.


Vaše hodnotenie: Nízke 12345 Vysoké
Hodnotilo: 1 | Priemer: 5.00
Ukladá sa ... Ukladá sa ...

Diskusia (4)

  • Nikolas says:

    Prepacte ak je to hlupa otazka som len sachovy amater ale preco nezahral Lubomir Ftacnik 32.Vxe7 ?Som si isty ze nejaky dovod mal len ho chcem poznat.Dakujem

      • Libor Havlíček says:

        Dobra otazka.

        Pri pohlade na posledny tah cierneho zacne clovek hladat kdejake hlboke plany na prienik cierneho krala na damske kridlo a vyzbieranie pesiakov (a3,b4) vymenou za pesca f7. Avsak uz len letmy pohlad na poziciu dava tusit, ze ten plan nie je moc realny.

        Neviem ako a ci sa vobec udial posledny tah cierneho. Nie je mi jasne, preco by niekto pocital a riskoval hlboky plan s obetou aby okazite ponukol remizu.

        Podla mna, sa ten posledny tah vobec nepotiahol a dostal sa tam omylom. Dokonca myslim, ze viem aj ako.
        Tie sachovnice na ktorych hraju su digitalne a v realnom case prenasaju partie na internet. Problem je v tom, ze ked sa partia skonci, na tej sachovnici neexistuje ziadny gombik kde by sa zadalo, ze vyhral biely, cireny alebo ci bola remiza. Preto sa zaviedol automaticky detekcny mechanizmus, ze ked biely vyhral tak sa da biely kral na e4 acierny na d5. Ak vyhral cierny tak biely kral na d4 a cierny na e5. Ak je remiza tak biely kral na e4 a cierny na e5.

        No a podla mna bol posledny tah v partii taky, ze biely potiahol Vc7 a ponukol remizu. Cierny akceptoval ponuku na remizu. Podal bielemu ruku a zastavil hodiny. Nasledne si uvedomil, ze treba vysledok zaznamenat na sachovnici a tak dal najprv cierneho krala z f6 na e5 a nasledne bieleho z g1 na e4. Cim zaknihoval remizu aj
        pre fanusikov na internete. Avsak, kedze jeho potiahnutie kralom z f6 na e5 bol cirou nahodou legalny tah, tak system zdetekoval tah, ulozil ho a az ked sa ocitol biely kral na e4 tak zapisal remizu.

        Takato situacia je extremne malo pravdepodobna, ale pri tom mnozstve partii co sa hra isto nie ojedinela.

Pridať komentár

Návrhy, pripomienky a sťažnosti nesúvisiace s článkom prosím nepíšte do diskusie, ale posielajte na admin(at)chessfriends.com.

Môžete použiť tieto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tento weblog podporuje Gravatar. Ak chcete získať Váš vlastný avatar, zaregistrujte sa na Gravatar.


4 − 3 =