Umenie koncoviek
March 1, 2015 – 11:54 | Reagovalo 2 ľudí | Prečítaní: 2060

Veľmajster Tomáš Petrík Vás srdečne pozýva na aprílové šachové sústredenie, v ktorom odhalí tajomstvá koncoviek. V tejto záverečnej fáze partie sa častokrát rozhoduje o konečnom výsledku a rozhoduje každé tempo.
Program sústredenia:
9.4.2015 – Zásady a princípy …

Celý článok »
Kuriozity

HrajSach.sk denník

Škola šachu

Veľmajster vysvetľuje

Šachové správy

Domov » Veľmajster vysvetľuje

Porozumej pozícii 19: Navarov jemný dotyk

GM Ján Markoš | September 19, 2011 – 11:06Reagovalo 0 ľudí | 695 prečítaní
Porozumej pozícii 19: Navarov jemný dotyk

Slováci, Česi a Moraváci majú k sebe veľmi blízko. Napokon, nie je tomu tak dávno, čo sme spolu obývali jednu krajinu. A tak keď na Svetový pohár nepostúpil ani jeden Slovák, začali sme na Slovensku fandiť obom Čechom. Z nich po prvom kole ostal len David Navara; ten si však počínal skvele.

V treťom kole nastúpil proti ukrajinskému veľmajstrovi Moiseenkovi. Prvá partia, v ktorej mal Navara biele figúrky, sa skončila remízou. V druhej ale čiernymi získal výhodu, a napokon prešiel do elementárne vyhratej koncovky D/V.

Po 114.ťahu čierneho vznikla nasledujúca pozícia:

Moiseenko-Navara, Khanty Mansijsk 2011

Proti matu nie je obrany; všetci sme teda čakali, že Moiseenko sa vzdá a David postúpi do ďalšieho kola. Zrazu však naskočil nepochopiteľný výsledok: 0.5 – 0.5.

Medzi šachistami na slovenských a českých internetových fórach zavládol zmätok. Je výsledok správny? A ak je, ako k nemu došlo? Vysvetlenie napokon podal až samotný Navara.

Išlo o incident, ktorý sa odohral omnoho skôr v partii. Keď Navara uskutočňoval svoj 35.ťah strelcom, náhodou sa popritom dotkol kráľa, ktorý stál na vedľajšom políčku. Jeho súper zareagoval okamžite: „Kráľ musí ťahať!“ Vznikol spor, v ktorom sa rozhodca postavil za Davida. Davida ale potom počas celej partie trápilo, že súpera možno poškodil. A tak v záverečnej pozícii ponúkol remízu, aby Moiseenkovi neférovo neznemožnil postúpiť do ďalšieho kola.

Treba pritom dodať, že z hľadiska pravidiel FIDE sa David žiadnej neférovosti nedopustil. Dotkol sa strelca i kráľa súčasne; nebol preto dôvod, aby mal ťahať kráľom. A navyše: keby sa hneď omylom dotkol kráľa ako prvého, nemusí ním ťahať, ak tento dotyk nebol úmyselný. Pravidlá FIDE jasne hovoria, že náhodným dotykom figúrky nevzniká povinnosť touto figúrkou ťahať.

David Navara sa ale riadi prísnejšími pravidlami, než sú pravidlá FIDE. Poznám ho dobre; keďže je odo mňa len o niekoľko mesiacov starší, všetky majstrovstvá Európy a sveta sme hrávali v tej istej kategórii. A nikdy som nezažil, že by urobil niečo, čo by vnútorne považoval za nesprávne. Preto ma jeho rozhodnutie neprekvapilo; niekoľko tisíc dolárov za postup do ďalšieho kola malo pre neho menšiu cenu ako čisté svedomie.

FIDE na celú udalosť zareagovala promptne; obom hráčom udelila cenu Fair Play. Či si ju zaslúži Davidov súper, o tom možno polemizovať. David si ju ale zaslúži určite. A dostal aj odmenu od bohyne Caissy. V rapid partiách cez Moiseenka postúpil, vo štvrtom kole vyradil ďalšieho Ukrajinca Zherebukha a až v piatom ho vyradil Alexander Griščuk.

Uznávam, dnešný diel je trochu zvláštny. Obvykle na týchto stránkach ukazujem, ako byť v šachu čo najúspešnejší, ako získať dobrú pozíciu, ako čo najčastejšie vyhrať. Ako súpera poraziť; najlepšie poraziť na hlavu. A dnes píšem o partii, v ktorej jeden hráč mohol vyhrať, a to celkom jednoducho. Ale neurobil to.

A predsa vyhral.

This post is also available in: anglicky


Vaše hodnotenie: Nízke 12345 Vysoké
Hodnotilo: 7 | Priemer: 4.86
Ukladá sa ... Ukladá sa ...

Pridať komentár

Návrhy, pripomienky a sťažnosti nesúvisiace s článkom prosím nepíšte do diskusie, ale posielajte na admin(at)chessfriends.com.

Môžete použiť tieto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tento weblog podporuje Gravatar. Ak chcete získať Váš vlastný avatar, zaregistrujte sa na Gravatar.


5 + 9 =